* yleistä mittelspitzeistä

- yleistä mittelspitzeistä

Mittelspitz kuuluu saksanpystykorvien viisijäseniseen perheeseen, joista se on keskimmäinen kokonsa puolesta ja historiallisesti se alkuperäisin ja vanhin rotu. Pienin muunnoksista on pomeranian ja suurin keeshond. Mittelspitz oli alun alkujaan maatilojen ja käsityöläisten vahtikoira. Näistä ajoista sille on jäänyt muistoksi varoittava haukku, jonka se päästää ilmoille kuullessaan vieraita ääniä. Turhaan räksyttämiseen mittelspitz syyllistyy kuitenkin harvoin, se suhtautuu varoittamistehtäväänsä sen vaatimalla vakavuudella.
Luonteeltaan mittelspitz on seurallinen, uskollinen, valpas ja ystävällinen, usein suorastaan iloinen. Se tulee toimeen toisten koirien ja lasten kanssa, mutta tietenkin on muistettava mittelspitzin koko (30-38 cm), minkä vuoksi pienten lasten riepuleluksi tästä koirasta ei ole. Mittelspitz suhtautuu vieraisiin hieman epäluuloisesti, mutta se ei ole arka eikä aggressiivinen. Mittelspitz on oiva harrastuskoira, se on helppo kouluttaa ja tekee kaikkensa miellyttääkseen omistajaansa. Agilityyn rotu sopii todella hyvin, eikä tokoilukaan ole vaikeaa.
Mittelspitzit ovat kilpailleet edellä mainittujen lajien lisäksi myös koiratanssissa menestyksekkäästi. Säänkestävyys, sinnikkyys ja pitkäikäisyys ovat rodun valtteja. Mittelspitz on uskollinen omistajalleen, mutta hyvin sopeutuvainen – siksi mm. matkustaminen mittelspitzin kanssa on helppoa ja vaivatonta.
Mittelspitzin ylpeys on sen kaunis, mutta helppohoitoinen turkki. Paksu, pehmeä pohjavilla pitää koiran lämpimänä, kun pitkä, pysty peitinkarva suojaa likaantumiselta. Vaikka turkki on komea, ei se ole lainkaan vaikea pitää kauniina. Aikuinen koira tulee harjata noin viikon kahden välein, eikä pestäkään tarvitse kuin muutaman kerran vuodessa. Pennulle jo käsittelyn vuoksi harjaamista suositellaan useammin.
Mittelspitz on erittäin terve rotu, esiintyviä sairauksia ovat oikeastaan vain patellaluksaatio (polven sijoiltaan meno) ja silmäsairauksista PRA, RD ja HC. Epilepsiaa ja Addisonin tautia on todettu jonkin verran englantilaisessa kannassa. Rodulle tyypillisiä sairauksia tai vaivoja mittelspitzeillä ei esiinny.
Kasvatustyössä tulee erityisesti painottaa mittelspitzin olemuksen säilymiseen. Ihanteena on, että mittelspitzillä on mahdollisimman kettumainen pää ja valpas, kirkas katse. Sen korvat ovat pienet, kolmionmuotoiset ja tarkkaavaisesti pystyssä kannetut. Mittelspitzin tulee kantaa tuuheaa häntäänsä terhakkaasti selän päällä. Koiran liikkeet ovat tehokkaat, sujuvat ja joustavat. Kaunis turkki muodostaa kaulan ympärille harjamaisen kaulurin ja takareisiin ns. housut. Väripuhtauteen tulee myös kiinnittää huomiota, eikä valkoisia merkkejä sallita. Hyväksytyt värit ovat: (puhtaan) valkoinen, musta, ruskea, oranssi, harmaa, oranssi-soopeli, kerma-soopeli, kerma, black&tan ja kirjava (valkoinen päävärinä). Englannissa ja Australiassa käytettävä rotumääritelmä hyväksyy kaikki värit, minkä vuoksi mittelspitzeillä tavataan satunnaisesti myös muita värejä.
Näyttelyissä mittelspitzit arvostellaan kolmessa eri väriryhmässä: valkoinen (weiss), musta ja ruskea (schwarz/braun) ja muut värit (neu farben). Jokaiselle väriryhmälle jaetaan CACIB:it erikseen.
Mikäli koira on liian suuri kleinspitziksi tai pieni mittelspitziksi tai rekisterissä väärässä väriryhmässä, se voidaan näyttelyssä muuttaa 15 kuukautta täytettyään rodusta (kleinspitz/mittelspitz) toiseen tai muuttaa 9 kuukautta täytettyään väriryhmästä toiseen tuomarilausunnolla. Tässä Suomi noudattaa rodun kotimaan käytäntöä.
Lähde: Suomen Mittelspitz yhdistys ry. Sivu:http://www.mittelspitzyhdistys.net/yleinen2.html